Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονής που αυτή την εποχή βρίσκεται σε έξαρση. Οφείλεται σε διάφορα αλλεργιογόνα όπως είναι οι μύκητες, τα ακάρεα και η γύρη από την ανθοφορία φυτών (περδικάκι, διάφορα αγριόχορτα) ή από το πλατάνι, τα εσπεριδοειδή και κυρίως την ελιά. Η αλλεργία εκδηλώνεται με κνησμό, καταρροή, δακρύρροια, βουλωμένη μύτη, παροξυσμικό φτέρνισμα, βήχα, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης. Ορισμένοι από τους ευπαθείς, παρουσιάζουν ήπιας ή μέτριας έντασης συμπτώματα ενώ κάποιοι άλλοι κυριολεκτικά «δεν μπορούν να πάρουν ανάσα». Το τελευταίο μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη της μύτης από στραβό ρινικό διάφραγμα η οποία επιδεινώνεται λόγω της εποχικής αλλεργίας, αλλά και από την παρουσία ρινικών πολυπόδων.
Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις σχηματισμοί οι οποίοι αναπτύσσονται στη μύτη σε κάθε πλευρά, και συχνά επεκτείνονται στα ιγμόρεια και τις γύρω περιοχές. Όταν υπεραναπτυχθούν προκαλούν έντονη δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή και πονοκεφάλους. Η διάγνωσή τους βασίζεται όχι πια στην «κλασσική» ακτινογραφία, αλλά στην ενδοσκόπηση της μύτης η οποία επιτρέπει την άμεση ορατότητά τους, χωρίς έκθεση σε περιττή ακτινοβολία και χάσιμο χρόνου με ημιτελείς θεραπείες. Αρχικά, η αντιμετώπιση είναι συντηρητική (φαρμακευτική αγωγή) ενώ επειδή έχουν την τάση να επανεμφανίζονται, παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ενδοσκόπηση της μύτης. Εάν αναπτυχθούν περαιτέρω επιβαρύνοντας τη συμπτωματολογία αφαιρούνται χειρουργικά, αφού πρώτα προηγηθεί απεικονιστικός έλεγχος.
Η πλέον σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης των ρινοπολυπόδων είναι η Λειτουργική Ενδοσκοπική Χειρουργική Ρινός (Functional Εndoscopic Sinus Surgery-FESS). Η επέμβαση γίνεται με ειδικά ενδοσκόπια που διέρχονται μέσα από τις στενές περιοχές της μύτης και απεικονίζουν την παθολογία στο εσωτερικό της. Οι πολύποδες αφαιρούνται με τη χρήση ειδικής συσκευής μικροεκτομής και μικροεργαλείων. Η καλή ορατότητα διευκολύνει τους ακριβείς χειρισμούς, την αιμόσταση και την αποφυγή βλάβης στον υπόλοιπο φυσιολογικό βλεννογόνο. Έτσι αποκαθίσταται η φυσιολογική ανατομία και επανέρχεται ο αερισμός της περιοχής, αφού η μύτη απελευθερώνεται. Και «ελεύθερη μύτη» σημαίνει «ελεύθερη αναπνοή» και σαν αποτέλεσμα… καλύτερη ποιότητα ζωής.