ΩΡΛ εξετάσεις

Διερεύνηση ροχαλητού - υπνικής άπνοιας

Το ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου με ή χωρίς άπνοια (σταμάτημα της αναπνοής για δευτερόλεπτα) αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες που επισκέπτεται κανείς το ΩΡΛ ιατρείο. Μπορεί να πρόκειται για αθώο φαινόμενο που δεν χρήζει περαιτέρω ανησυχίας, κυρίως όταν συμβαίνει περιστασιακά και χωρίς να προκαλεί συμπτώματα στη διάρκεια της ημέρας.

Αντίθετα, το βαρύ ροχαλητό που είναι καθημερινό με άπνοιες ή χωρίς, με συχνές αφυπνίσεις ή επεισόδια πνιγμονής στη διάρκεια του ύπνου αλλά και έντονη συμπτωματολογία την επομένη όπως σοβαρή υπνηλία, έντονη κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης ή νευρικότητα θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Είναι επικίνδυνη κατάσταση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, τη ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής. Ο έλεγχος περιλαμβάνει :

Πλήρη Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση 

  • Λεπτομερές «ιστορικό ύπνου» παρουσία και του συντρόφου για πιο ολοκληρωμένη εικόνα
  • Ιστορικό από συμπτώματα όπως αυξημένη κόπωση, υπνηλία, ευερεθιστότητα κτλ. στη διάρκεια της ημέρας
  • Συνύπαρξη παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, αγωγή με μυοχαλαρωτικά φάρμακα, ηρεμιστικά, αλκοόλ, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) κτλ.
  • Ενδοσκόπηση της μύτης και του ρινοφάρυγγα. Αναζήτηση σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, υπερτροφίας ρινικών κογχών, ρινοπολυπόδων, αλλεργικής ρινίτιδας κτλ.
  • Εξέταση της στοματικής κοιλότητας. Μπορεί να αποκαλύψει χαλαρή μαλθακή υπερώα, μακριά & παχιά σταφυλή, υπερτροφία αμυγδαλών, ευένδοτα φαρυγγικά τοιχώματα, μεγάλη γλώσσα σε σχέση με μικρή γνάθο, περιορισμό στη διάνοιξη του στόματος, άλλες ιδιομορφίες κτλ.
  • Ενδοσκόπηση του υποφάρυγγα και λάρυγγα. Αναζητάμε κάποια αιτία που παρεμβάλλεται στον αεραγωγό και εμποδίζει την δίοδο του αέρα όπως π.χ. η  υπερτροφία της γλωσσικής αμυγδαλής κτλ.

Γενικώς, με την ΩΡΛ εξέταση αξιολογούνται όλα «τα εμπόδια» στη δίοδο του αέρα από τη μύτη, τη στοματική κοιλότητα, το φάρυγγα, λάρυγγα (δηλ. στην ανώτερη μοίρα του αναπνευστικού συστήματος).

Σωματότυπος 

Αξιολόγηση σύμφωνα με τα φυσιολογικά κριτήρια για το υπέρβαρο, του σωματικού βάρους του ασθενούς. Δείκτης μάζας σώματος BMI>35 ή ύπαρξη παχυσαρκίας ή κύηση.

Κεφαλομετρικές εκτιμήσεις 

Αφορούν την εκτίμηση της περιμέτρου του λαιμού (Φ Τ στους άντρες: <43cm  & στις γυναίκες: <41 cm). Ο κοντός παχύς λαιμός επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία κατά την κατάκλιση.

φυσιολογικός αεραγωγός -στενός αεραγωγός

Πολυσωματοκαταγραφική Μελέτη ύπνου 

Πρόκειται για μια διαδικασία ¨μελέτης ύπνου¨. Απαιτεί τουλάχιστον 5-6 ώρες ύπνου, για να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα και προυποθέτει ύπνο σε ήσυχο περιβάλλον. Χρησιμοποιείται ειδική συσκευή η οποία προσαρμόζεται κατάλληλα στο σώμα σε όλη τη διάρκεια του ύπνου. Προσμετρά διάφορες παραμέτρους όπως τη ροή του εισπνεόμενου αέρα από τη μύτη και το στόμα, τις άπνοιες, τις υπόπνοιες, τον κορεσμό του οξυγόνου, την καρδιακή λειτουργία, την κίνηση του κοιλιακού τοιχώματος και του θώρακα στην διάρκεια της αναπνοής, την καταγραφή του ροχαλητού ανάλογα τη θέση του σώματος κτλ. Οι άπνοιες μπορεί να είναι αποφρακτικού τύπου (από ανατομικό εμπόδιο-πιο συχνά) ή κεντρικού τύπου (ΚΝΣ-πιο σπάνια) ή μεικτές. Οι μετρήσεις καταγράφονται ηλεκτρονικά και αναλύονται. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν το βαθμό επικινδυνότητας που έχει ο εξεταζόμενος που ροχαλίζει ή παρουσιάζει υπνική άπνοια.

Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κλινική ΡΕΑ κατά τη διάρκεια 1 διανυκτέρευσης. Αντίστοιχη συσκευή με περίπου ίδιες προδιαγραφές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι μετά από σχετική ενημέρωση και καθοδήγηση. Τα αποτελέσματα που λαμβάνουμε είναι εξίσου αξιόπιστα.

Ρινομανομετρία  

Είναι μέθοδος αξιολόγησης του πόσο αναπνέει κανείς από τη μύτη. Κατά την εξέταση, τοποθετείται μια μάσκα στο πρόσωπο η οποία συνδέεται στενά με μια συσκευή καταμέτρησης της πίεσης και της ροής που ασκεί ο αέρας, κατά την δίοδό του σε κάθε ρουθούνι στη διάρκεια της αναπνοής. Λαμβάνονται μετρήσεις πριν και μετά από την εφαρμογή στη μύτη αποσυμφορητικού σπρέυ. Αξιολογούνται οι διαφορές στην αντίσταση της ροής και οδηγούμαστε σε συμπεράσματα σχετικά με “το φυσιολογικό” της ρινικής αναπνοής.

Συμπληρωματικός έλεγχος όταν υπάρχουν ενδείξεις:

  • γενικές εξετάσεις αίματος, μικροβιολογικές, ορμονολογικές
  • καρδιολογικός έλεγχος κτλ.