Παιδιατρική ΩΡΛ

Αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι πολύ συχνή στην παιδική ηλικία. Εμφανίζεται μετά την ηλικία των 4-6 ετών. Συνήθως υπάρχει προδιάθεση:

  • οικογενειακή προδιάθεση (50% όταν πάσχουν και οι δύο γονείς από αλλεργική ρινίτιδα)
  • τα παιδιά που ως νεογέννητα παρουσίασαν έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) έχουν 70% πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργική ρινίτιδα ή/και άσθμα.

Πως εκδηλώνεται η αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά 

Tα αλλεργιογόνα εισέρχονται με τον εισπνεόμενο αέρα στην μύτη. Συνήθως είναι ακίνδυνα, εκτός αν το παιδί έχει προδιάθεση οπότε υπερευαισθητοποιείται τοπικά η μύτη, τα μάτια, ο λαιμός. Αναπτύσσεται αντιδραστική φλεγμονή με συμπτώματα όπως:

  • φτέρνισμα παροξυσμικό
  • καταρροή ¨η μύτη τρέχει σαν νερό¨
  • βουλωμένη μύτη, φαγούρα, ρινορραγία
  • βήχας, ξηρότητα, φαγούρα στο λαιμό και τα μάτια

 

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας

Η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας στο παιδί βασίζεται στο ιστορικό και στην κλινική ΩΡΛ εξέταση (μύτη, λαιμός, αυτιά). Η επισκόπηση εσωτερικά της μύτης είναι σχεδόν χαρακτηριστική για την αλλεργική ρινίτιδα αφού, ο βλεννογόνος εμφανίζεται πρησμένος, ωχρός και υδαρής.

Σε παιδιά με συμπτώματα και εμφανή εικόνα αλλεργίας δεν απαιτείται περαιτέρω έλεγχος. Εάν η κατάσταση είναι δυσδιάκριτη και οι εκδηλώσεις ασαφής και παρατεταμένες, συνιστάται περαιτέρω διερεύνηση. Ο παρακλινικός έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει ειδικές αιματολογικές εξετάσεις, εξέταση του ρινικού εκκρίματος και απεικονιστικό έλεγχο με ακτινογραφίες ή αξονική τομογραφία low-dose χωρίς σκιαγραφικό.

Πως αντιμετωπίζεται η αλλεργική ρινίτιδα στα παιδιά

Εξαρτάται από την ηλικία, τη γενικότερη υγεία του παιδιού και το πόσο ήπια ή σοβαρά είναι τα συμπτώματα. Οι συνήθεις επιλογές περιλαμβάνουν αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά (για λίγες ημέρες) και ρινικά σπρέυ κορτιζονούχα. Όταν χρειάζεται, η αγωγή συμπληρώνεται με φάρμακα για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άσθματος, το οποίο μπορεί να συνυπάρχει.

Εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας επιδεινώνονται ή εμφανίζονται και άλλα που δεν υπήρχαν, είναι πιθανό να μην οφείλονται αποκλειστικά σε αλλεργία. Θα πρέπει να διαφοροδιαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.