Η κερί (κυψελίδα) στον εξωτερικό πόρο του αυτιού είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Παράγεται από αδένες. Δεσμεύει οτιδήποτε ξένο εισέρχεται στο αυτί (σκόνη, έντομα, σωματίδια κτλ.) ώστε να μην βλάψει περαιτέρω. Καθώς το κερί αποβάλλεται φυσιολογικά από το επιθήλιο, απομακρύνει ταυτόχρονα το ξένο σώμα από το αυτί. Προστατεύει επίσης το δέρμα από ερεθισμούς. Εάν ο ακουστικός πόρος είναι ιδιαίτερα στενός εμποδίζει ακόμα περισσότερο την απομάκρυνση της κυψελίδας, οπότε συσσωρεύεται. Εάν εισέλθει και νερό στο αυτί στο λούσιμο ή στην κολύμβηση το κερί διογκώνεται και καθίσταται συμπαγές. Σαν αποτέλεσμα το αυτί μπλοκάρει. Ακόμα, η πολύ διαδεδομένη χρήση μπατονέτας ή ακουστικών, σπρώχνει το κερί βαθύτερα προς το τύμπανο και προκαλεί απόφραξη. Το βουλωμένο αυτί μπορεί να συνυπάρχει με βουητά, μείωση της ακοής (ιδίως εάν προϋπάρχει κάποιος βαθμός βαρηκοΐας) ζάλη ακόμα και πόνο. Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ” παράγουν πολύ κερί”. Αυτό μπορεί να συσχετιστεί με την κολύμβηση. Ακόμα και με την πολύ συχνή χρήση της μπατονέτας.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι 

Αρχικά να μαλακώσετε το κερί. Χρησιμοποιήστε ειδικές μαλακτικές σταγόνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή πάρτε ένα σταγονόμετρο και γεμίστε το με μικρή ποσότητα λάδι για μωρά (baby oil) ή υγρή γλυκερίνη.

  • Ξαπλώστε στο πλάι. Ρίξτε στο αυτί που είναι προς τα πάνω σταγόνες.
  • Μείνετε ακίνητοι για 5 λεπτά και μετά σκουπίστε εξωτερικά το αυτί με βαμβάκι για να απορροφήσετε την ποσότητα του υγρού που βγαίνει.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία και στο άλλο αυτί.
  • Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε μερικές φορές, την επομένη ή για 2-3 ημέρες.

Κανονικά όταν το κερί μαλακώσει αποβάλλεται σιγά σιγά μόνο του και το αυτί ξεμπλοκάρει. Εάν εξακολουθείτε να το αισθάνεστε βουλωμένο ή σας προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια ή εμποδίζει αισθητά την ακοή σας, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Επικοινωνήστε μαζί μας  για περισσότερες οδηγίες ή κλείστε ένα ραντεβού για καθαρισμό και ωτοσκόπηση.