Τα ωτορινολαρυγγολογικά “θέματα” κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποικίλουν. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι:

  • Ρινίτιδα “της εγκυμοσύνης”. Λόγω αύξησης των οιστρογόνων προκαλείται οίδημα, διόγκωση του βλεννογόνου στο εσωτερικό της μύτης και απόφραξη. Μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας επειδή το μπούκωμα της μύτης επιδεινώνεται στην κατάκλιση και να σας κουράσει. Μπορεί να οδηγήσει και σε βουλωμένο αυτί.
  • Επίσταξη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο συνολικός όγκος αίματος στο σώμα διπλασιάζεται για να καλύψει τις ανάγκες και του μωρού που αναπτύσσεται. Τα αιμοφόρα αγγεία για να χωρέσουν το επιπλέον αίμα, διαστέλλονται. Η διαστολή και η αύξηση της πίεσης στα τοιχώματά τους ιδίως εάν είναι εύθραυστα, μικρά και λεπτά όπως τα αγγεία της μύτης, μπορεί εύκολα να προκαλέσει τη ρήξη τους. Επίσης η αύξηση της πίεσης στην διάρκεια της κύησης μπορεί να αποτελέσει έναν άλλο -πολύ σοβαρό λόγο- για την εμφάνιση επίσταξης ή ρινορραγίας.
  • Αποφρακτική υπνική άπνοια. Ροχαλητό και συχνές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου οφείλονται στην αύξηση του σωματικού βάρους, στην απόφραξη της μύτης λόγω της ρινίτιδας, στη φυσιολογική ορμονική επιβάρυνση κτλ.
  • Αλλαγές στην ακοή, εμβοές, ωτοσκλήρυνση. Οφείλονται στα αυξημένα οιστρογόνα. Μπορεί να παρατηρηθεί πτώση στην ακοή στο 3ο 3μηνο της εγκυμοσύνης ή στη διάρκεια της λοχείας.
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Οφείλεται σε ορμονικά αίτια που επιδρούν στο γαστρεντερικό σύστημα αλλάζοντας τις συνθήκες της πέψης. Επίσης συνηγορεί η αύξηση της πίεσης που ασκεί προς τα πάνω στο στομάχι η μήτρα, καθώς μεγαλώνει, ακολουθώντας την ανάπτυξη του εμβρύου.  Αποτέλεσμα είναι η χαλάρωση του σφιγκτήρα του στομάχου και η παλινδρόμηση προς τα πάνω του γαστρικού οξέος. Εκδηλώνεται με καούρα ή αίσθημα καψίματος στο λαιμό.
  • Πυογόννο κοκκίωμα ή “όγκος της εγκυμοσύνης¨. Καλοήθης βλάβη που εντοπίζεται στη στοματική κοιλότητα ή στο ρινικό διάφραγμα. Υποχωρεί συνήθως μετά τον τοκετό.
  • Λαρυγγοπάθεια στην εγκυμοσύνη. Αφορά ενοχλήσεις από τον λάρυγγα συνήθως μετά τον 5ο μήνα της κύησης. Οφείλονται στις φυσιολογικές μεταβολές της εγκυμοσύνης. Εκδηλώνονται ως ξηρότητα, βραχνάδα ή αφωνία. Οι φωνητικές χορδές εμφανίζονται διογκωμένες και ερυθρές.
  • Διαταραχές της γεύσης και της όσφρησης.
  • Άλλες εκδηλώσεις λιγότερο συχνές αφορούν σιαλόρροια, ίλιγγο, παράλυση Bell, ν. Μeniere (υποτροπιάζοντα επεισόδια ιλίγγου με εμβοές και πτώση της ακοής η οποία μετά το επεισόδιο, επανέρχεται) κτλ.

Πολλά από τα παραπάνω συμπτώματα εάν και εφόσον εμφανιστούν, θα γίνουν ηπιότερα ή θα εξαφανιστούν τελείως μετά τον τοκετό. Η διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους, θα σας ανακουφίσει. Επιπλέον, θα σας καθησυχάσει από τη φόρτιση που συνήθως χαρακτηρίζει όλη αυτή τη μεταβλητή περίοδο της ζωή σας. Εάν σας απασχολεί λοιπόν κάτι από τα παραπάνω, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! Μην αφήνετε τις ενοχλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα, να χαλούν τo όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης σας!