ΩΡΛ Επεμβάσεις

Ρινικοί πολύποδες - Ενδοσκοπική αφαίρεση (FESS)

Οι ρινικοί πολύποδες είναι οιδηματώδεις σχηματισμοί που προέρχονται από το βλεννογόνο της μύτης. Μοιάζουν σαν ρόγες από σταφύλι. Οφείλονται σε χρόνιες φλεγμονές ή χρόνια αλλεργική ρινίτιδα. Εντοπίζονται συνήθως και στις δύο πλευρές της μύτης προκαλώντας απόφραξη ενώ, όταν είναι πολύ μικροί μπορεί να μην προκαλέσουν κανένα σύμπτωμα. Όταν αυξηθούν επεκτείνονται μέσα στα ιγμόρεια και στους υπόλοιπους παραρρίνιους κόλπους γύρω από τη μύτη. Ευνοούν την ανάπτυξη ρινοκολπίτιδας.

Στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις. Υπάρχουν όμως και κάποιες μορφές που μιμούνται τους ρινοπολύποδες αλλά, πρόκειται για κακοήθους συμπεριφοράς όγκους (ανεστραμμένο θήλωμα).

Αντιμετώπιση

Όταν οι πολύποδες είναι μικροί και περιορισμένοι χορηγούμε κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέυ (διάστημα 1-3 μηνών) αντιβίωση (όπου χρειάζεται) και σε περίπτωση που συνυπάρχει άσθμα μοντελουκάστη. Ο ασθενής ανακουφίζεται συνήθως, προσωρινά. Εάν οι ρινικοί πολύποδες δεν υποχωρήσουν αλλά, αναπτυχθούν περισσότερο προκαλώντας έντονη συμπτωματολογία, θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά. Της επέμβασης προηγείται ρινική ενδοσκόπηση και απεικονιστικός έλεγχος υψηλής ευκρίνειας.

Πριν την επέμβαση

Χορηγείται αντιβίωση σε συνδυασμό με κορτιζονούχο σπρέυ για την εξάλειψη εκκρίσεων που είναι εγκλωβισμένες ή την αντιμετώπιση ρινοκολπίτιδας.

 

 

Μετά την επέμβαση και τις επόμενες ημέρες

Τοποθετείται ρινικός επιπωματισμός ο οποίος αφαιρείται την 3η-4η ημέρα από την επέμβαση. Συνταγογραφείται φαρμακευτική αγωγή (υπέρτονα διαλύματα φυσιολογικού ορού, κορτιζονούχο σπρέυ, επουλωτικές-αναπλαστικές αλοιφές, αντιβίωση).

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση   

Αρχικά τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση υπάρχει κάποια ευαισθησία στη μύτη. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Η ανάρρωση γίνεται σταδιακά γι αυτό και συνιστώνται 5-7 ημέρες αποχή από την εργασία. Βοηθάει στην γρήγορη ανάκαμψη. Συνιστάται επίσης, αποχή από αθλητικές δραστηριότητες όπως τρέξιμο ή άρση βάρους. Η αίσθηση της όσφρησης που συνήθως είναι μειωμένη ή απούσα, θα επανέλθει μετά από διάστημα 1-3 μηνών καθώς ο βλεννογόνος επανέρχεται σταδιακά στο φυσιολογικό. Συνιστάται ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης, κάθε εβδομάδα έως την πλήρη επούλωση.

Σημαντικό να γνωρίζετε…

Οι ρινικοί πολύποδες ακόμα και όταν αφαιρούνται πλήρως ενδοσκοπικά, έχουν την τάση να υποτροπιάζουν μετά την αφαίρεσή τους. Αυτό παρατηρείται συχνότερα σε ασθενείς που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα και ιδίως, σε αυτούς που συνυπάρχει η 3άδα : πολύποδες, ευαισθησία στην ασπιρίνη, και άσθμα (3άδα του Samter). Θα πρέπει να παρακολουθούνται ενδοσκοπικά κάθε 6-12 μήνες.