ΩΡΛ Παθήσεις

Ρινική συμφόρηση

Η ποσότητα και κυρίως η κατανομή του αέρα που εισπνέεται σε κάθε πλευρά της μύτης, δημιουργεί την αίσθηση της επάρκειας σε αέρα, κατά την αναπνοή. Όταν ο βλεννογόνος δηλαδή το εσωτερικό “κάλυμμα” της μύτης διογκωθεί, η δίοδος του αέρα γίνεται δύσκολα και είναι στροβιλώδης. Τότε ο αέρας ” δε φτάνει¨ και η μύτη βουλώνει. Μπορεί να συνυπάρξει καταρροή και καθώς οι ρινικές εκκρίσεις κατέρχονται στο φάρυγγα να προκληθεί βήχας και ξηρότητα στο λαιμό.

Συνήθεις αιτίες που μπλοκάρουν τη μύτη

Κοινό κρυολόγημα

Οφείλεται σε ιούς οι οποίοι περιέχονται σε μικρά σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα όταν κάποιος που νοσεί φταρνίζεται, φυσάει τη μύτη ή βήχει. Κάποιος που θα βρεθεί πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσει τα μολυσμένα σταγονίδια ή μπορεί να κολλήσει αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και μετά να αγγίξει με τα χέρια του τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Το κρυολόγημα είναι μεταδοτικό τις πρώτες 2-3 ημέρες και λιγότερο μετά.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-3 ημέρες μετά την επαφή με τον ιό και συνήθως περιορίζονται στη μύτη (μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα, δέκατα, ξηρότητα στο λαιμό). Πιο δυνατοί τύποι ιών προκαλούν βαρύτερα συμπτώματα (έντονη κόπωση, πόνους στους μυς, πονοκέφαλο, βήχα, πυώδεις βλέννες). Εάν η φλεγμονή επεκταθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε ιγμορίτιδα οπότε η απόφραξη τη μύτης επιδεινώνεται και παρατείνεται.

Αλλεργία – Αλλεργική ρινίτιδα

Όσοι έχουν ευαισθησία σε αλλεργιογόνα όπως η γύρη ή η σκόνη κτλ. αναπτύσσουν οίδημα στο ρινικό βλεννογόνο. Το οίδημα οδηγεί σε απόφραξη και αίσθημα συμφόρησης. Η κατάσταση επιβαρύνεται με την καταρροή και τα συνεχή φταρνίσματα. Η ρινική συμφόρηση είναι ανάλογη με την εποχή που εμφανίζεται η αλλεργία (Άνοιξη ή Φθινόπωρο) ή διαρκεί σχεδόν όλο το χρόνο (ολοετής αλλεργική ρινίτιδα).

Ρινοκολπίτιδα 

Κατά τη διαδρομή μιας ίωσης ή αλλεργίας η έντονη διόγκωση του βλεννογόνου εμποδίζει την απομάκρυνση της βλέννας από το εσωτερικό της μύτης και από τα στόμια των ιγμορίων οπότε συσσωρεύεται. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους παραρρίνιους κόλπους (ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα) και συμφόρηση στη μύτη.

Αγγειοκινητική ρινίτιδα

Η αιτιολογία της είναι ασαφής. Ενοχοποιούνται παράγοντες όπως το έντονο άγχος, η υγρασία, η σκόνη, ο αέρας από τα κλιματιστικά, ενδοκρινικά αίτια (εγκυμοσύνη, υποθυρεοειδισμός) φάρμακα (αντισυλληπτικά, υποτασικά) κτλ. Η απόφραξη της μύτης συνοδεύεται με εκκρίσεις που κατεβαίνουν προς τον φάρυγγα. Η κατάσταση έχει υφέσεις και εξάρσεις και είναι συνήθως χρόνια. Συχνά οι πάσχοντες αναπτύσσουν πολύποδες στη μύτη ενώ μπορεί να συνυπάρχει αλλεργικό υπόστρωμα οπότε, η συμφόρηση της μύτης επιβαρύνεται επιπλέον.

Φαρμακευτική ρινίτιδα

Η κατάχρηση αποσυμφορητικών σπρέυ για την αντιμετώπιση βουλωμένης μύτης στο κρυολόγημα περισσότερο από 5-6 ημέρες, καταλήγει σε αίσθημα συμφόρησης στη μύτη. Η δράση των φαρμάκων αυτών είναι αποτελεσματική για συγκεκριμένο διάστημα. Εάν παραταθεί η χρήση τους (πράγμα όχι σπάνιο, για μήνες ή χρόνια) επειδή δρούν στο αυτόνομο νευρικό σύστημα προκαλούν έντονο εθισμό. Φαίνεται πολύ δύσκολο έως αδύνατο στον ασθενή να διακόψει το φάρμακο. Συχνά αναφέρεται ότι, ειδικά στη νυχτερινή κατάκλιση, η συμφόρηση της μύτης είναι τόσο απελπιστική που προκαλεί έντονη νευρικότητα αφού ο ασθενής «νιώθει ότι δεν αναπνέει».

Στραβό ρινικό διάφραγμα ή υπερτροφία των ρινικών κογχών

Το στραβό ρινικό διάφραγμα και οι διογκωμένες κόγχες λειτουργούν ως φραγμός στον εισπνεόμενο αέρα κατά την αναπνοή. Επιπλέον συμβάλλουν στην κατακράτηση βλέννας εντείνοντας τη συμφόρηση.

Ρινικοί πολύποδες

Χρόνιες φλεγμονές στο εσωτερικό της μύτης και κυρίως αλλεργία, προδιαθέτουν στην ανάπτυξη πολυπόδων. Όταν οι πολύποδες αυξηθούν γεμίζουν το εσωτερικό της μύτης και των κόλπων, πιέζουν και η ρινική συμφόρηση καθίσταται ιδιαίτερα δυσάρεστη.

Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια)

Η υπερτροφία των αδενοειδών δεν είναι συχνή στους ενήλικες αφού τα κρεατάκια υποστρέφονται και σχεδόν εξαφανίζονται μετά από την παιδική ηλικία. Η παρουσία μάζας (κρεατάκια ?) στο οπίσθιο τμήμα της μύτης είναι αιτία απόφραξης-συμφόρησης. Θα πρέπει να διερευνηθεί και να αποκλειστεί κακοήθεια.

Διάγνωση της ρινικής συμφόρησης

Η ρινική απόφραξη προκαλεί συμφόρηση στη μύτη και δυσκολία στην αναπνοή. Η κακή ποιότητα αναπνοής επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα, τον ύπνο, την άθληση κτλ. Προκειμένου ο ασθενής να ανακουφιστεί θα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί η αιτία. Αυτό γίνεται με πλήρη Ωτορινολαρυγγολογική εξέταση:

  • ρινολογικό έλεγχο – ενδοσκόπηση της μύτης
  • ενδοσκόπηση του λάρυγγα και του φάρυγγα (συμπληρώνει την εικόνα)
  • σε χρόνιες  καταστάσεις και σύμφωνα με το ιστορικό, απεικονιστική διερεύνηση με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Η αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης είναι ανάλογη της αιτίας. Καθώς αποτελεί πολύ συχνή ενόχληση είναι συνήθης λόγος επίσκεψης στο ΩΡΛ ιατρείο.