ΩΡΛ Επεμβάσεις

Μικρολαρυγγοσκόπηση

Οι διάφορες αλλοιώσεις που εμφανίζονται στις φωνητικές χορδές όπως κύστες, πολύποδες, θηλώματα κτλ. όταν δεν υποχωρούν συντηρητικά και ιδίως, όταν υπάρχει κίνδυνος εξαλλαγής ή κακοήθειας (π.χ. δυσπλασίες) θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά. Αυτό γίνεται με τη Μικρολαρυγγοσκόπηση.

Τι είναι η Μικρολαρυγγοσκόπηση

Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία γίνεται με γενική αναισθησία και τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και μικροεργαλείων. Ένα ειδικό λαρυγγοσκόπιο εισάγεται μέσω του στόματος και το οποίο, με τη βοήθεια του μικροσκοπίου επιτρέπει την ορατότητα των φωνητικών χορδών και της γύρω περιοχής σε μεγένθυση. Έτσι ελέγχεται λεπτομερώς τοπικά η περιοχή και παράλληλα αφαιρούνται οι διάφορες αλλοιώσεις που εντοπίζονται πάνω στις φωνητικές πτυχές. Το υλικό που λαμβάνεται αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση.

Η παραμονή του ασθενούς στην Κλινική είναι για λίγες ώρες και εξέρχεται με οδηγίες που αφορούν κυρίως τη χρήση της φωνής του, και είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν προκειμένου, οι φωνητικές χορδές να ανακάμψουν ομαλά.

Μετεγχειρητικές ενοχλήσεις 

  • Μετά την επέμβαση μπορεί να αισθανθείτε ελαφρύ πόνο ή αίσθημα πίεσης στο λαιμό. Αυτό οφείλεται στην πίεση που ασκεί τοπικά το λαρυγγοσκόπιο κατά την διάρκεια της επέμβασης. Είναι παροδικό όμως και υποχωρεί μετά το πρώτο 24ωρο.
  • Αν υπάρχει τάση για βήχα ή καθάρισμα του λαιμού π.χ λόγω ιστορικού γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης χορηγείται ομεπραζόλη.

Μετεγχειρητικές Οδηγίες

  • Άμεσα μετεγχειρητικά για τις 2 πρώτες ημέρες συνιστάται αυστηρώς, πλήρη αφωνία για την ανάπαυση της φωνής. Τις επόμενες 5-7 ημέρες συνιστάται περιορισμένη φώνηση δηλαδή, επιτρέπεται για 15-20 λεπτά κάθε ώρα και με κανονική ένταση στη φωνή (όχι ψιθυριστά ή έντονα).
  • Μετά την 1η εβδομάδα σταδιακά μπορείτε να μιλάτε περισσότερο, χωρίς μεγάλη ένταση.
  • Η φωνή σας θα είναι βραχνή για 1-3 εβδομάδες. Η βραχνάδα αυτή θα υποχωρήσει σταδιακά. Η φωνή επανέρχεται σιγά σιγά στη φυσιολογική χροιά της. Δίνουμε χρόνο να επουλωθεί η επιφάνεια των φωνητικών χορδών. Στο διάστημα αυτό αποφεύγετε εντελώς το κάπνισμα, την καφεΐνη και το αλκοόλ.
  • Καταναλώνετε άφθονες ποσότητες νερού γιατί η καλή ενυδάτωση βοηθάει στη γρήγορη επούλωση.
  • Όσο είναι εύκολο, αποφύγετε το καθάρισμα του λαιμού και το βήχα γιατί ερεθίζουν την περιοχή του τραύματος.

Επανεκτίμηση – ΩΡΛ εξέταση

Κάθε εβδομάδα θα πρέπει να γίνεται ενδοσκοπικός έλεγχος στο ιατρείο, προκειμένου να παρακολουθείται η επούλωση και η σταδιακή επάνοδος των φωνητικών χορδών στο φυσιολογικό.

Αιμορραγικός πολύποδας δεξιάς φωνητικής χορδής – Αφαίρεση με μικρολαρυγγοσκόπηση