ΩΡΛ Επεμβάσεις

Αμυγδαλεκτομή

Τι είναι η αμυγδαλεκτομή 

Είναι η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών (λεμφικός ιστός) από το πίσω μέρος του λαιμού, δηλαδή από τον στοματοφάρυγγα.

Είναι πολύ συχνή επέμβαση στα παιδιά λόγω των συχνών επεισοδίων αμυγδαλίτιδας και της υπερτροφίας που υφίσταται ο λεμφικός ιστός στην παιδική ηλικία.

Πριν την επέμβαση

Στα παιδιά γίνεται έλεγχος της υπερώας που αφορά την κινητικότητά της, έλεγχος για υποβλεννογόνιο έλλειμα (χάσμα στη συνένωση μαλθακής-σκληράς υπερώας) και δισχιδή σταφυλή. Τα ευρήματα αυτά συνυπολογίζονται γιατί μας επηρεάζουν στην απόφαση για την επέμβαση και την τεχνική της.

Επέμβαση αμυγδαλεκτομής

Η αμυγδαλεκτομή γίνεται με γενική αναισθησία με την χρήση των κατάλληλων χειρουργικών εργαλείων και διαρκεί περίπου 30 -45 λεπτά. Χορηγούνται παυσίπονα (παρακεταμόλη) για την ανακούφιση του μικρού ασθενή από τον πόνο, ο οποίος, μπορεί να αντανακλά ήπια προς τα αυτιά. Χορηγείται επίσης αντιβίωση, άφθονη ενυδάτωση και δροσερές μαλακές υγρές τροφές (παγωτό, κρύες σούπες κτλ.). Αποφεύγονται τα ξινά όπως π.χ. ο χυμός από πορτοκάλι, γιατί ερεθίζουν την ευαίσθητη επιφάνεια του τραύματος. Για λόγους ασφαλείας ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά, παραμένουν για παρακολούθηση τουλάχιστον για 1 διανυκτέρευση στην κλινική.

Μετά την έξοδο από την κλινική και τις επόμενες ημέρες. . .

  • Η εμφάνιση 1-2 ημέρες μετά την έξοδο του παιδιού, «φρέσκου» ανοιχτόχρωμου αίματος από τη μύτη ή από το στόμα, ανάμεικτου με σάλιο, δεν μας ανησυχεί. Θεωρείται αναμενόμενη. Πρόκειται για υπολείμματα αίματος από την επέμβαση που απομακρύνονται σιγά σιγά. Σε κάθε περίπτωση πάντως,  μας ενημερώνεται άμεσα.
  • Καθώς περνούν οι ημέρες, εμφανίζεται έντονη κακοσμία. Η περιοχή από όπου αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές αποχρωματίζεται γιατί καλύπτεται από εσχάρες που όταν βραχούν καθίσταται λευκωπές. Είναι φυσιολογική εικόνα αντίδρασης του οργανισμού, που ξεκινάει την επούλωση. Μετά από 10 ημέρες περίπου εξαφανίζονται εντελώς, όπως και η κακοσμία.
  • Για ένα 10ήμερο τουλάχιστον θα πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες δραστηριότητες και η άθληση. Συνιστούμε στους γονείς να κρατήσουν το παιδί τους μακρυά από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Καλό είναι να παραμείνουν στο σπίτι και να μην έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά ώστε, να απομακρυνθεί ο κίνδυνος κρυολογήματος.
  • Μετά από 1 εβδομάδα -10 ημέρες, γίνεται επανεξέταση στο ιατρείο. Σε όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε επικοινωνία.

Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές 

  • Όταν είναι πολύ υπερτροφικές οπότε προκαλούν έντονη απόφραξη στον αεραγωγό και επεισόδια αποφρακτικής άπνοιας (διακοπές στην αναπνοή) στη διάρκεια του ύπνου
  • Όταν προκαλούν λόγω υπερτροφίας, δυσκολία στην κατάποση
  • Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας αμυγδαλίτιδας (με πυρετό, πόνο, πύον) που υποχωρούν μόνο με αντιβίωση
  • Σε επαναλαμβανόμενη εμφάνιση αποστήματος στις αμυγδαλές
  • Όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας