ΩΡΛ Παθήσεις

Βραχνάδα

Βραχνάδα σημαίνει οποιαδήποτε μεταβολή στην χροιά της φωνής. Μπορεί να ακούγεται χαμηλότερη σε ένταση, διακεκομμένη, αναπνευστικής χροιάς, διπλή, αδύναμη κτλ. Η βραχνάδα αποτελεί το κύριο σύμπτωμα όλων των αλλοιώσεων που εντοπίζονται στις φωνητικές χορδές και όχι μόνο.

Που μπορεί να οφείλεται η βραχνάδα 

 • Λαρυγγίτιδα. Ένα κρυολόγημα, μία λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό ή αλλεργία μπορεί να ερεθίσει την περιοχή του λάρυγγα. Διογκώνονται οι φωνητικές χορδές και αλλοιώνεται η χροιά της φωνής.
 • Φωνητική κατάχρηση. Η πολύωρη ομιλία χωρίς διακοπή ή η δυνατή ομιλία σε θορυβώδες περιβάλλον ή με χαμηλή ή ψηλή χρήση της φωνής, προκαλεί κόπωση στη φωνή και βραχνάδα.
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν η παλινδρόμηση είναι έντονη το οξύ από το στομάχι μπορεί να παλινδρομήσει και να ανέβει στο λαιμό έως την περιοχή του λάρυγγα και να ερεθίσει τοπικά (λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση).
 • Φωνητικά οζίδια, πολύποδες, κύστες. Πρόκειται για καλοήθεις αλλοιώσεις στη μία φωνητική χορδή ή συμμετρικά και στις δύο. Τα φωνητικά οζίδια εμφανίζονται συχνά στους επαγγελματίες τραγουδιστές, λόγω υπερβολικής πίεσης ή τριβής στις φωνητικές χορδές καθώς και σε καθηγητές, ομιλητές και γενικά σε άτομα που κάνουν πολύωρη χρήση της φωνής.
 • Αιμορραγία στην φωνητική χορδή. Προκαλείται από τη ρήξη κάποιου αγγείου στην επιφάνεια της φωνητικής χορδής οπότε σχηματίζεται αιμάτωμα. Μπορεί να συμβεί ενώ φωνάζετε δυνατά, ξαφνικά να χάσετε απότομα τη φωνή σας.
 • Παράλυση των φωνητικών χορδών. Αυτό συμβαίνει όταν η μία ή και οι δύο φωνητικές χορδές δεν ανοίγουν ή κλείνουν και παραμένουν σε ακινησία σε έκτοπη θέση. Προκαλείται συνήθως βραχνάδα με ή χωρίς δυσκολία στην αναπνοή. Ευθύνονται διάφορες λοιμώξεις, τραυματισμοί, όγκοι του θυρεοειδούς αδένα, του πνεύμονα κτλ.
 • Νευρολογικές διαταραχές. Μπορούν να επηρεάσουν τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τους μυς οι οποίοι κινούν τον λάρυγγα ή το λαιμό. Τέτοιες διαταραχές εμφανίζονται σε νόσο του Πάρκινσον, πολλαπλή σκλήρυνση κτλ.
 • Παθήσεις του θυρεοειδούς. Μέσα από τον θυρεοειδή αδένα διέρχονται τα λαρυγγικά νεύρα που νευρώνουν τους μυς που κινούν τις φωνητικές χορδές. Διάφορες αλλοιώσεις στον αδένα μπορεί να πιέσουν και να προκαλέσουν βλάβη στην πορεία των νεύρων.
 • Θηλώματα ή κακοήθεια στον λάρυγγα. Μπορούν να προκαλέσουν βραχνάδα. Σε περίπτωση κακοήθειας στο λάρυγγα μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα όταν εντοπίζεται στις φωνητικές χορδές ή να εμφανιστεί σε πιο προχωρημένο στάδιο.

ΩΡΛ εξέταση

 • Ιστορικό απαρχής της βραχνάδας και υποκείμενων παθήσεων (ΓΟΠ, αλλεργίας, ν Πάρκινσον κτλ.)
 • Ιστορικό κατανάλωσης καπνού (πόσα τσιγάρα/ημέρα, για πόσα χρόνια) και κατανάλωσης αλκοόλ
 • Κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση του λάρυγγα. Στα ευρήματα μπορεί να περιλαμβάνεται ερεθισμός του βλεννογόνου, διάχυτη ερυθρότητα, οίδημα, οζώδεις αλλοιώσεις. Η ερυθρότητα και το οίδημα μπορεί να εντοπίζονται στους αρυταινοειδείς χόνδρους -σημεία που έχουν άμεση ανατομική σχέση με τον οισοφάγο.
 • Ψηλάφηση τραχήλου

Ανάλογα το ιστορικό και την ενδοσκοπική εικόνα μπορεί να συσταθεί και περαιτέρω έλεγχος.

Η βραχνάδα είναι ένα σύμπτωμα που συνδέεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με αλλοιώσεις στις φωνητικές χορδές συχνότερα καλοήθεις. Πάντως, το κάπνισμα το αλκοόλ και ιδίως η συνέργεια των δύο, ευθύνεται για την εμφάνιση δυσπλασιών (λευκοπλακία, ερυθροπλακία κτλ.) στις φωνητικές χορδές. Οι βλάβες αυτές εάν δεν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια.

Πόσο διάστημα μπορεί να περιμένει κάποιος για να εξεταστεί για βραχνάδα 

Οπωσδήποτε κλείστε ραντεβού για ΩΡΛ εξέταση και λαρυγγοσκόπηση όταν η η φωνή σας είναι βραχνή για διάστημα πάνω από 3 εβδομάδες και δεν προηγήθηκε ίωση ή φλεγμονή. Επίσης, αν «η φωνή χάθηκε εντελώς» ή εμφανίστηκε αιμόπτυση, αίσθημα κόμπου στο λαιμό, πόνος στην κατάποση ή δυσκολία στην αναπνοή.