ΩΡΛ Επεμβάσεις

Ροχαλητό & άπνοια - Χειρουργική αντιμετώπιση

Το απλό ροχαλητό θεωρείται αθώο και μπορεί να μείνει χωρίς κάποια αντιμετώπιση. Εάν όμως δημιουργεί χρόνια δυσαρέσκεια στους οικείους, πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό γίνεται χειρουργικά. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση ροχαλητού με άπνοιες που όμως δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα υπνηλίας, κόπωσης κτλ. Ο σκοπός της επέμβασης είναι η διευκόλυνση της ροής του αέρα κατά την αναπνοή.

Η γκάμα των χειρουργικών παρεμβάσεων που εφαρμόζονται ανάλογα την περίπτωση, είναι ευρύτατη. Οπωσδήποτε πρωταρχική σημασία έχει η βελτίωση της ρινικής αναπνοής. Αρχικά εφόσον χρειάζεται, εφαρμόζουμε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση τυχόν συμπτωμάτων ρινίτιδας, αλλεργίας, ιγμορίτιδας κτλ. Ακολούθως, διορθώνεται οποιοδήποτε ανατομικό εμπόδιο εντοπίζεται στη μύτη.

Η χειρουργική παρέμβαση στη μύτη μπορεί να αφορά :

Όταν το ανατομικό εμπόδιο εντοπίζεται στον στοματοφάρυγγα, η χειρουργική παρέμβαση στη στοματική κοιλότητα & το φάρυγγα μπορεί να αφορά:

  • αμυγδαλεκτομή -αφαίρεση υπερτροφικών αμυγδαλών που στενεύουν τον αεραγωγό
  • μερική διατομή της σταφυλής όταν είναι ευμεγέθης ή μακριά και πέφτει προς τα πίσω στην κατάκλιση, προκαλώντας απόφραξη
  • συντηρητική επέμβαση για την διεύρυνση στενότητας στην μαλθακή υπερώα
  • συνδυασμός των παραπάνω, ανάλογα τα ευρήματα

Οι επεμβάσεις αφορούν μία ανατομική περιοχή ή επιλέγονται σε διάφορους συνδυασμούς οπότε προτιμάται να γίνονται σε διαφορετικό χρόνο και όχι ταυτόχρονα, γιατί είναι καλύτερα ανεκτές από τον ασθενή και έχουν μικρότερο ρίσκο ιδίως στους υπέρβαρους. Η επιλογή γίνεται εξατομικευμένα στην κάθε περίπτωση, ανάλογα με τα ευρήματα της ΩΡΛ εξέτασης-ενδοσκόπησης, τα ευρήματα από την Μελέτη ύπνου που πρέπει πάντα να προηγείται, το βαθμό επικινδυνότητας που καταγράφεται και τα συμπτώματα. Λαμβάνεται υπόψη το σωματικό βάρος του πάσχοντος, οι διατροφικές συνήθειες, ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες του ύπνου κτλ. Πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση υπάρχει πλήρη ενημέρωση και κοινή απόφαση για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προηγηθεί απώλεια βάρους και μετά χειρουργική επέμβαση ή χρήση συσκευής CPAP σε συνδυασμό με επέμβαση.

Το σίγουρο είναι ότι το ροχαλητό -άπνοια εάν είναι νοσηρό (πολύ βαριά συμπτωματολογία, κορεσμός Hb κτλ.) με κίνδυνο επιπλοκών στην πορεία του χρόνου, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί. Αντιθέτως θα πρέπει να  αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα.