ΩΡΛ Επεμβάσεις

Βραχύς χαλινός γλώσσας, άνω χείλους

Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας λεπτός ινώδης ιστός που συνδέει την κάτω επιφάνεια της γλώσσας με το έδαφος του στόματος. Το μωρό γεννιέται έτσι. Μπορεί να είναι βραχύς, οπότε επηρεάζει την κινητικότητα της γλώσσας σε ανάλογο βαθμό. Μπορεί να επηρεάζει ήπια ή μέτρια την κίνηση της γλώσσας ή να προκαλεί έως και πλήρη αγκυλογλωσσία.

Πόσο συνηθισμένο είναι

Αφορά περίπου το 5% των νεογνών. Είναι 3πλάσια η συχνότητά του στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Τι μπορεί να προκαλέσει ο βραχύς χαλινός της γλώσσας

  • δυσκολία στον θηλασμό. Το μωρό δεν μπορεί να προσαρμόσει καλά τη θηλή για να θηλάσει. Πολλές φορές μπορεί να διακόψει τη διαδικασία ή να γκρινιάζει. Άλλοτε σφίγγει περισσότερο και προκαλεί πόνο στη μητέρα. Αποτέλεσμα είναι να καταφεύγει στη σίτιση με μπουκάλι.
  • το μωρό δεν παίρνει βάρος λόγω δυσκολίας στο θηλασμό
  • δημιουργείται κενό ανάμεσα στα μπροστινά κάτω δόντια
  • η γλώσσα με τις περιορισμένες κινήσεις της, δεν μπορεί να καθαρίσει τα υπολείμματα της τροφής από τη στοματική κοιλότητα. Το παιδί έχει δυσκολία να φάει παγωτό, γλειφιτζούρι. Δυσκολεύει η μάσηση στερεών τροφών και η κατάποση.
  • Αργότερα παρουσιάζει δυσκολία στη εκφορά συλλαβών και συμφώνων όπως Τ, Δ, Θ, η άρθρωση των οποίων απαιτεί πιο πολύπλοκη κίνηση της γλώσσας.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Εάν έχετε πόνο ή πρόβλημα στο θηλασμό -μπορεί να οφείλεται σε «κοντό» χαλινό. Παρατηρήστε το παιδί όταν κλαίει. Εάν δεν προκαλεί θέματα, μπορεί να αφεθεί ως έχει. Διαφορετικά θα πρέπει να κοπεί είτε αμέσως μετά τη γέννηση ή λίγες εβδομάδες μετά. Πάντως, δεν πρέπει να παραμεληθεί. Μεγαλώνοντας το παιδί ο χαλινός γίνεται παχύτερος, και η διατομή του πιο δύσκολη απαιτώντας γενική αναισθησία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όταν το παιδί είναι μικρό γίνεται με τοπική ή πολύ ελαφρά μέθη. Η διατομή του χαλινού γίνεται με αποστειρωμένο ψαλίδι. Δεν τοποθετούμε ράμματα. Η μητέρα μπορεί να θηλάσει αμέσως. Αυτό βοηθάει στην επούλωση και την προστασία του τραύματος επειδή στο μητρικό γάλα περιέχονται ειδικά προστατευτικά αντισώματα. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αίμα και ο πόνος είναι ελάχιστος, αφού η περιοχή είναι φτωχή σε νευρικές απολήξεις. Στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιήσουμε μικρό λέιζερ για την διατομή του χαλινού. Στην περίπτωση αυτή, ο θηλασμός πρέπει να γίνεται λίγο αργότερα. Χορηγούνται συνήθη αναλγητικά. Η γλώσσα απελευθερώνεται και η κινητικότητά της αποκαθίσταται άμεσα.