ΩΡΛ Επεμβάσεις
Θυρεοειδής αδένας
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο πρόσθιο κάτω μέρος του λαιμού. Συνθέτει και παράγει ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα αφορούν μεταβολές στη λειτουργία, αλλά και στη φυσιολογική του υφή. Σχετίζονται με καλοήθη ή κακοήθη νοσήματα.
Πότε πρέπει να αφαιρεθεί ο θυρεοειδής αδένας
- Όταν υπάρχει εμφανής διόγκωση του αδένα (βρογχοκήλη). Μπορεί να είναι τόσο ευμεγέθης και να πιέζει δυσκολεύοντας την αναπνοή ή την κατάποση και να ενοχλεί αισθητικά
- Όταν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός (υπερλειτουργία του αδένα) με έντονη συμπτωματολογία που δεν υποχωρεί επαρκώς με φάρμακα
- Όταν υπάρχουν όζοι ¨ύποπτοι¨ για κακοήθεια ή απροσδιόριστοι στη βιοψία με λεπτή βελόνη υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (FNA-fine needle aspiration)
- Όταν υπάρχει κακοήθεια
Ανάλογα την αιτία της επέμβασης στον θυρεοειδή, γίνεται ολική αφαίρεση του αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή) ή τμηματική αφαίρεση μέρους του αδένα (μερική θυρεοειδεκτομή).
Πριν την επέμβαση
Ελέγχεται πάντα η ορμονική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ο ασθενής θα πρέπει να είναι ευθυρεοειδικός. Γίνεται προεγχειρητικός υπέρηχος για την πιθανή εμπλοκή τραχηλικών λεμφαδένων (χαρτογράφηση λεμφαδένων) που εμπλέκονται στην πάθηση.
Αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα
Συχνά γίνεται προεγχειρητική χαρτογράφηση λεμφαδένων στο λαιμό (λεπτομερής υπέρηχος που αξιολογεί την ύπαρξη «ύποπτων» λεμφαδένων γύρω από τον θυρεοειδή αδένα και τον αυχένα). Δίνει πληροφορίες χρήσιμες για την χειρουργική τεχνική της επέμβασης.
Το πιο σπουδαίο σημείο της θυρεοειδεκτομής είναι η αναγνώριση και αποκόλληση από τον αδένα των λαρυγγικών νεύρων που διέρχονται μέσα από αυτόν. Τα λαρυγγικά νεύρα (άνω και κάτω λαρυγγικό ν. και οι κλάδοι τους) νευρώνουν τους μυς που κινούν τις φωνητικές χορδές παράγοντας τη φωνή. Απαιτούνται «λεπτοί χειρισμοί» για την παρασκευή των νεύρων. Η αναγνώριση και η διατήρησή τους κατά την διεξαγωγή της επέμβασης, επιβεβαιώνεται με τη χρήση νευροδιεγέρτη μέσω οθόνης-monitoring.
Σε περίπτωση κακοήθειας, ενίοτε, αφαιρούνται και λεμφαδένες γύρω από τον θυρεοειδή αδένα. Τοποθετείται παροχέτευση για την αποφυγή αιματώματος για τις πρώτες 1-2 ημέρες. H τομή της επέμβασης «κρύβεται» μέσα σε φυσική πτυχή του δέρματος και η συρραφή γίνεται ενδοδερμικά οπότε μετά την πάροδο λίγων εβδομάδων, δεν διακρίνεται σχεδόν καθόλου. Το χειρουργικό παρασκεύασμα αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Διαρκεί περίπου 1 1/2 – 2 ώρες. Μετεγχειρητικά υπολογίζεται επανειλημμένα και ρυθμίζεται το ασβέστιο στο αίμα, προς αποφυγή τετανίας.
Όταν η αφαίρεση του αδένα είναι ολική, το σώμα δεν μπορεί να παράγει θυρεοειδική ορμόνη και τότε μπορεί να αναπτύξει συμπτώματα υποθυρεοειδισμού (υπολειτουργίας του αδένα). Αντικαθιστούμε την έλλειψη με την χορήγηση θυρεορμόνης (1 χάπι κάθε μέρα) που περιέχει παρόμοια με την φυσική συνθετική θυρεοορμόνη -τη λεβοθυροξίνη.
Ο ασθενής παρακολουθείται στη συνέχεια από Ενδοκρινολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η επέμβαση της θυρεοειδεκτομής ανήκει σε αυτές της κλασσικής χειρουργικής, ενώ άπτεται άμεσα του πεδίου και του φάσματος των ΩΡΛ επεμβάσεων της Ωτορινολαρυγγολογίας -Χειρουργικής κεφαλής & τραχήλου. Η εξειδίκευση και η ειδικότερη εμπειρία στις επεμβάσεις της ανατομικής περιοχής του τραχήλου-θυρεοειδούς αποτελούν ¨ασφαλή επιλογή¨ για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Πιθανές επιπλοκές είναι πολύ πιο σπάνιες και αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά.