ΠαιδοΩΡΛ

Ενδοσκόπηση της μύτης στα παιδιά

Η ρινική ενδοσκόπηση επιτρέπει την επισκόπηση του εσωτερικού της ρινικής θαλάμης, των ρινικών κογχών (και στις δύο πλευρές της μύτης) το στόμιο των ιγμορείων, της ευσταχιανής σάλπιγγας και την επισκόπηση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια).

Πώς γίνεται η ρινική ενδοσκόπηση στα παιδιά 

Η ρινική ενδοσκόπηση πραγματοποιείται με τη χρήση ενός λεπτού εύκαμπτου σωλήνα (2.7-4mm) οπτική ίνα (κάμερα), το οποίο παρέχει μια πηγή φωτισμού και μια μικροσκοπική κάμερα που καταγράφει εικόνες υψηλής ευκρίνειας από το εσωτερικό της μύτης.

Διαδικασία

Η μύτη αρχικά αναισθητοποιείται ψεκάζοντας σε βαμβάκι μικρή ποσότητα από τοπικό αναισθητικό σπρέι το οποίο τοποθετείται στη μύτη στις δύο πλευρές. Περιμένουμε περίπου 15 λεπτά για να μουδιάσει η μύτη. Στη συνέχεια θα πρέπει μια βοηθός – νοσηλεύτρια να κρατήσει κατάλληλα και κυρίως σταθερά το παιδί, συγκρατώντας με το χέρι το μέτωπο. Το ενδοσκόπιο περνάει απαλά από το ρουθούνι προς τα μέσα στο εσωτερικό της μύτης, μέχρι το οπίσθιο τμήμα της. Το ίδιο γίνεται και από την άλλη πλευρά. 

Η ρινική ενδοσκόπηση είναι μια απλή ασφαλής διαδικασία που διαρκεί περίπου ένα έως 2 λεπτά. Τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να ανεχθούν σχετικά καλά τη διαδικασία της εξέτασης. Δεν υπάρχει πόνος ή αιμορραγία, ίσως μια ελαφρά πικρή γεύση μετά.

Οι πληροφορίες που παίρνουμε με τη ρινική ενδοσκόπηση σχετίζονται με τα ακόλουθα:

  • Εκτίμηση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) σε παιδιά που ροχαλίζουν ή αναπνέουν από το στόμα
  • Αλλεργική ρινίτιδα -γνωστή- που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία
  • Χρόνιος βήχας που δεν υποχωρεί και πιθανά οφείλεται σε χρόνια ιγμορίτιδα
  • Διερεύνηση για ρινικούς πολύποδες

Παρενέργειες 

Δεν υπάρχουν ουσιαστικά παρενέργειες από τη διαδικασία, εκτός από τη γεύση του αναισθητικού και τη μικρή ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία της συγκράτησης και της συνεργασίας του παιδιού.

Η ρινική ενδοσκόπηση παραμένει to gold standard για την εκτίμηση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων.