Tο ροχαλητό είναι αρκετά συχνό. Μπορεί να είναι «αθώο» και να συμβαίνει περιστασιακά, μπορεί όμως και να πρόκειται για νοσηρό ροχαλητό το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών στην υγεία (αρρυθμίες, αγγειακά επεισόδια κτλ.) μειώνοντας ακόμα και το προσδόκιμο ζωής.

Ως νοσηρό, χαρακτηρίζεται το ροχαλητό όταν συνδυάζεται με άπνοιες (σύντομες επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής) ή όταν παρουσιάζει παθολογική συμπτωματολογία και επιδρά δυσμενώς στην υγεία αλλά, και στην καθημερινότητα του ατόμου.

Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση του ροχαλητού, θα πρέπει να ξεκινάει με τον έλεγχο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος για τον εντοπισμό «εμποδίων» που προκαλούν στένωση και απόφραξη στον αεραγωγό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνεται Μελέτη ύπνου (Πολυυπνογραφία). Πρόκειται για μια εξέταση η οποία χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες παραμέτρους καταγράφει «τις αντιδράσεις» του οργανισμού και τις διαταραχές στην αναπνοή στα στάδια του ύπνου (ροή του αέρα, επίπεδα οξυγόνου, καρδιακό ρυθμό, στάσεις του σώματος στον ύπνο που ευνοούν την εμφάνιση του ροχαλητού, άπνοιες, υπόπνοιες κτλ.)

Ειδικότερα όσον αφορά τις άπνοιες, η Μελέτη ύπνου μας πληροφορεί σχετικά με την προέλευση τους. Εάν δηλαδή οφείλονται σε απόφραξη του αναπνευστικού(αποφρακτικές) ή σε αδυναμία του εγκεφάλου, να δώσει εντολή στους αναπνευστικούς μυς να λειτουργήσουν για να επιτελεστεί κανονικά η διαδικασία της αναπνοής (κεντρικές) ή και στα δύο (μεικτές). Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, οι άπνοιες οφείλονται σε απόφραξη του αεραγωγού ενώ οι κεντρικού τύπου, μπορεί να προκληθούν από προυπάρχουσες βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Ανάλογα τα ευρήματα από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και την ενδοσκόπηση του ανώτερου αναπνευστικού και βεβαίως τις πληροφορίες από την Μελέτη ύπνου, διαμορφώνεται και η θεραπευτική αντιμετώπιση πάντα εξατομικευμένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ευρήματα απαιτούν συνδυαστική αξιολόγηση με τη συμβολή πνευμονολόγου ή/και νευρολόγου.

?Η Μελέτη ύπνου μπορεί να γίνει και στη Σύρο, σχετικά εύκολα στο σπίτι σε οικείο περιβάλλον και αποφεύγοντας έτσι, περιττές μετακινήσεις. Οι μετρήσεις που λαμβάνουμε από την ειδική συσκευή της μελέτης ύπνου -τελευταίας τεχνολογίας- είναι ακριβείς, αξιόπιστες και διαφωτιστικές ως προς την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης (χειρουργική ή συντηρητική ή συνδυασμός).

?Η Μελέτη ύπνου μπορεί να πραγματοποιηθεί και στην Κλινική ΡΕΑ με την παραμονή μιας νύχτας στην Κλινική ενώ, οι πιο επιπλεγμένες καταστάσεις που έχουν ήδη διαγνωστεί με διαταραχή ύπνου, απαιτούν λεπτομερέστερη αξιολόγηση σε εξειδικευμένη μονάδα ύπνου, συνήθως σε συγκεκριμένα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.